Wrak de Serpent

Rijkswaterstaat en duikbond NOB hebben nadrukkelijke voorwaarden gesteld voor een duik op de Serpent bij Scharendijke. Het wrak is met het afzinken vrijdagmiddag 8 juli verschoven en aanmerkelijk dieper terecht gekomen dan de bedoeling was.

De bedoeling was dat de Serpent op maximaal 12 meter diepte zou komen te liggen. Kort na de afzinkoperatie, ging het wrak echter schuiven op bodem. Daardoor knapten de trossen waarmee het vastzat aan het werkschip van de aannemer, om het zo geleidelijk aan op de bodem te zetten. Omdat ook de markeringsboeien mee de diepte werden ingesleurd, was het wrak even kwijt. Later op de middag werd de Serpent zo'n 75 meter verder met behulp van sonar terug gevonden, ter hoogte van de pier, op iets meer dan twintig meter diepte. Wel netjes op z'n kiel, aldus de beroepsduikers die een inspectie uitvoerden.
Het dek ligt op 23 meter diepte, wat betekent dat daar tot de bodem van het schip nog zo'n acht meter bijkomt. Bovendien is bij het verschuiven flink was slik en zand meegenomen. In en rond het schip is het zicht daardoor (voorlopig) niet meer dan anderhalve meter. Duikers wordt afgeraden zonder zogeheten reel (haspel met gidslijn) het wrak binnen te gaan. Ook wordt benadrukt dat duiken op een wrak onder deze omstandigheden niet geschikt is voor onervaren duikers.

De voorwaarden worden onderschreven door alle bij het afzinkproject betrokken partijen, zo is die vrijdagavond laat officieel bekend gemaakt.